Historien om Huset

Byens hjerte

Tegnet av Jakob Hansen, som også var artitekt for Collosseum kino i Oslo. Store Norske begynte å bygge i 1948, og dørene åpnet 13 oktober 1951. Huset lå sentralt, og ble derfor kalt byens hjerte. 

Til å begynne med var dette en familieeid bedrift. Richard Knutsen og hans kone Petra var de første som drev Huset.

Bistroen har vært åpen fra 1951. Utover mat og drikke, var det salg av gullsmykker og edelsteiner. Man kunne også kjøpe tobakk og toalettartikler i Bistroens kiosk, mens klær, fiske- og jaktutstyr ble solgt i en liten butikk (idag garderobe). Bistroen var i starten åpen 3 dager i uka, det var bare kaffe og kaker til salgs.

"Isbjørnskinnet som henger på veggen er skutt i 1982. Denne bjørnen ble servert på Huset, mens gjestene sang Bjørnen sover."

Av annen mat var det smørbrød og gryter, dette fikk man bare på lørdager og under storhelger. Det var bare lov å kjøpe én øl av gangen, og den tomme flasken måtte leveres inn for å kunne kjøpe en ny. Rhoar Holm innførte Mandags biffen, den ble senere Onsdagsbiffen, så Lørdagsbiffen, som vi fortsatt serverer i dag.

Restauranten var tidligere bridgerom, og åpnet for servering av mat og drikkke i 1977. Meny: Toast Melba, Reke cocktail, Flambert pepperstek, Icecup Flensburg. Det var ofte oksefilet på menyen. Maten ble lagret i gruvene under vinteren, der temperaturen var jevn. I Restauranten fikk man bare servert vin. De fleste drakk rosévin, og de fikk maks en flaske per pers. Det var spiseplikt, om man ikke spiste, fikk man heller ikke noe å drikke.

Isbjørnskinnet som henger på veggen er skutt i 1982, i området mellom kirken og barnehagen. Denne bjørnen ble servert på Huset,  det ene låret ble helstekt og transjert ute i restauranten til piano musikk, mens gjestene sang Bjørnen sover.

Olaf Storø hadde sin første kunstutstilling på Huset, i dag har han fortsatt en utstilling i Restauranten.

Vinkjelleren var korets sangrom, og senere butikk som solgte husholdningsartikler. Indre del av Vinkjelleren var dusj og omkledningsrom. Vinen kom først inn i begynnelse av 90-talet.

I starten var det skole i 2 etasje. Presten, som også var bosatt på Huset med sin kone, var lærer. På Huset var da også Longyearbyens første idrettshall (Kinosalen). Da den gamle kirken brant ned, var det en periode det var kirke her også. Gudstjenester, vielser og begravelser...

Fra første dag var byens postkontor på Huset. Alle var samlet i hovedtrappen, mens postmannen ropte opp navnene til dem som hadde fått post. Postmannen sies å være en komisk mann som kommenterte brevene  som for eks "Ole det her er ikke i fra din kone, hun lukter da ikke slik som dette".

Flyterminalen var også her i en periode. Folk ble hentet med buss og samlet på Huset. Deretter ble de kjørt ut til flyplassen som lå i Adventdalen på den tiden.

Huset ble i 1953 ett nød sykehus pga snøskredet som gikk oppe ved nåværende Funken. Sykehuset var da plassert i nåværende Styrerommet.

Del:

Booke

Book Now
replica watchesreplica rolex